Stikkord

, ,

Jeg trur vi mennesker er skapt slik. Jeg trur vi tenker at det vi sjøl klarer, mestrer, får til og syns er viktig, er noe andre også skal klare, mestre, få til og mene er viktig. Jeg veit ikke om det er at vi egentlig tenker at vi sjøl kan så lite, så det bittelille jeg klarer, bør vel alle andre også få til! Jeg trur rett og slett vi er skapt slik, et eller annet instinkt som får oss til å si:

«Det er jo bare til å ta en dag i uka, vaske hver fredag f.eks, også er det støvfritt hele tia. Jeg får det jo til, så det bør du også klare!»

«Jeg går en halvtimes tur hver dag. Lett som en plett, og om jeg får det til, kan alle klare det!»

«Å lage mat fra bunn av er viktig, og tar ikke så lang tid som folk vil ha det til. Jeg får det jo til, så da bør alle få det til!»

Det finnes en versjon til av denne, det er der man først fremhever alt som tilsier at dette ikke kan gå, f.eks hvor mye man jobber, hvor mange barn man har, og hvor mye man stiller opp for andre, for å så fortelle at man får jo tid til å gjøre noe man føler er mer enn man burde, f.eks en ekstra deltidsjobb, og å legge til at alle som ikke gjør det like bra som en sjøl enten er late eller idioter, og at «får jeg det til, så burde andre få det til også!»

Jeg har lest kommentarfelt igjen. Da blir jeg litt oppgitt. Denne gangen handlet saken om en 77-åring som nettopp hadde tatt en bachelor, og som mener at norske studenter er for late. I kommentarfeltet var stort sett folk enige, alle er for late, utenom de sjøl selvfølgelig og begrunnet det med hva de hadde fått til, og la til elemtenter som gjorde det MYE verre for dem enn noen andre å få det til. Som om det er et hardtslående bevis på at alle andre også burde få til det samme. Dessuten er det de rødgrønnes feil! Veldig få påpekte det at en pensjonist ikke trenger å jobbe ved siden av, for å ha råd til å bo og leve. Ei heller at behovet for  det å skape kontakter og ha en venneflate nok er større for en student enn en pensjonist.  Men, nei, studenter er generelt for late, dessuten er de fulle stort sett hver dag, også er det de rødgrønnes feil! Og alt dette er basert på anektdoter fra eget liv, om enten hva man sjøl har fått til, eller hva man har sett. «jeg så en gang en full student – ergo er alle studenter fulle hele tiden!»

Vi er ikke like. Ikke alle får til alt. Hele tiden. Og, de tingene du får til, som kanskje andre syns er vanskelige, umulige eller rett og slett kjedelige og umotiverende, det er ikke slik at de MÅ gjøre det bare fordi DU gjør det! Vi er i dag, mer enn noen gang, daglig eksponert for alle andres suksesser og lykke. Gjennom sosiale medier presangterer gamle skolekamerater, kollegaer og andre kjente et glansbilde av seg sjøl. De trener hele forbanna tia. Mens de lager fantastisk mat, til den fantastiske gjengen. De kjøper hus og leiligheter. De trykker ut den ene ungen etter den andre. De reiser på ferie hele tia. De shopper og drikker sprudlevann, og alt er jo så bra! Alle sammen! Hele tiden! Og, om alle tenker «Kan jeg, kan du», så sitter det noen i andre enden og tenker «Om de får det til, hva er i veien med meg siden jeg ikke har alt dette?» Men, det er da vi alle må huske på at vi er ikke like. Vi individer, med forskjellige ressurser, som får til forksjellige ting.

Jeg, f.eks, er skikkelig flink til å ligge en hel søndag i sofaen, ikledd kun pysj, og å overse at jeg burde rydde på kjøkkenet. Og, kan jeg gjøre det, så burde du også klare det!

Reklamer