Stikkord

, ,

Det sies at en sommerfugls vingeslag i Kina, kan skape storm i Paris. The butterfly effect. En god handling kan føre til andre gode handlinger. Og motsatt. Men, det du gjør og hvordan du forholder deg til til dine omgivelser betyr noe. Det kan få gode konsekvenser, og det kan få dårlige konsekvenser.

Så, vær med meg på et lite tankeekspriment. Ta i bruk fantasien og prøv å sett deg inn i følgene situasjon:

Du er en gutt som kommer til Norge sammen med foreldrene dine. Du må flykte fra hjemlandet ditt, fra det du kjenner, til et fremmed land. Din far og mor er troende muslimer, men ikke i større grad enn en «statskirkekristen». Du har en søster som er noen år eldre enn deg. I dette nye landet opplever du først trygghet, men etterhvert også diskriminering på bakgrunn av ditt navn, utseende og Gud. Din far som er/var en respektert ingeniør får ikke jobb. Din mor blir ikke inkludert i det norske naboselskapet. Din søster blir stirret på, og kritisert fordi hun dekker til håret sitt. Du opplever at mennesker er redd deg. Når du kommer inn på bussen og setter deg ved en fremmed, så holder vedkommende litt ekstra hardt på veska. Nesten umerkelig, men du får det med deg. Når du går inn i en butikk eller kjøpesenter, så blir du fulgt ekstra godt med på. Er det ikke merkelig hvordan vekterene alltid er i nærheten av deg?

Du tar en utdannelse, men opplever, som din far, å bli innkalt til svært få intervjuer. Du blir ropt etter på gata. Du leser avisoverskrifter som forteller deg at DU ikke er akseptert. Du hører på nyhetene at du er farlig. På vei hjem på sene kvelden opplever du at jenter går fortere, ja nesten løper om du går bak dem. De er redde for deg. Pga din hudfarge.

Du blir sint og frustrert, fordi uansett hvor du snur deg, så er du utenfor. Du prøver så godt du kan, men likevel så er du ikke med. Det er vondt. Tenk godt etter nå, hvor vondt det er å ikke bli akseptert for den du er.

Og så, møter du noen. Noen som deler dine opplevelser. Din frustasjon. Dine erfaringer. Dere kan snakke sammen om hvordan det er å falle utenfor. Disse menneskene tar godt imot deg. De favner rundt deg. Du blir sett og hørt. Dere er sinte sammen. Dere støtter dere til en religion, som før kanskje ikke betydde så mye for deg, bortsett fra tradisjoner og ritualer, men nå gir den mer mening. Du hører på mennesker som har studert, og som tolker fritt fra denne religionen. Plutselig er du ikke alene. Dere er blitt en gruppe outsidere. Men, dere står iallefall sammen. Det er dere mot resten av verden.

…..

Da avslutter vi denne tankerekken nå. Jeg håper jeg har fått fram poenget mitt. Det er ikke bare de som flytter til Norge som har ansvaret for en smertefri integrering, det er også oss, som et storsamfunn som må være åpne for å ta imot. For å akseptere, og for å ikke generalisere. Vi har alle fordommer, men mitt ønske en fredagsettermiddag er : Prøv å utfordre fordommene dine. Kanskje stemmer de, og isåfall har du fått dem bekrefta. Men kanskje stemmer de ikke, og du har fått en ny erfaring. Og nye erfaringer er bra !

Reklamer