Stikkord

, , , ,

Dette er selvfølgelig et vanskelig spørsmål. På grensa til et grusomt spørsmål. Det å sette en prislapp på et liv er heldigvis ikke opp til meg. Eller er det?

Som en innledning vil jeg snakke litt om saker som vi ser i media som gjelder hvor mye livsnødvendige medisiner/behandlinger/operasjoner koster. Vi får se personer som er dødssyke som ikke får denne medisinen/behandlingen/operasjonen, og alle roper og skriker om at myndighetene ikke er villig til å betale hva det koster. Vi bærer oss over at økonomi også er en del av helsevesenet. Hylekoret når sine høyder ved sammenligning av hva andre land har som godkjente medisiner. I Sverige, eller Belgia eller et eller annet land så er denne medisinen/metoden/oprasjonen godkjent. Det skulle da bare mangle at vi – verdens rikeste land- hadde alle muligheter, og at iallefall ikke penger er det som bestemmer. Fordi, det er umulig å sette en prislapp på et liv.

Men, la oss si at man skulle sette en pris på mennesker. Vi alle ville naturligvis satt våre nærmeste på den høyeste prisen. Dernest folk vi kjenner, eller kan sammenlige oss med. De som er lik oss. Og, er det derfor mennesker dør mens de lager klærna våre? Fordi de er langt unna? Fordi vi ikke kan relatere oss til dem? Fordi det er lett å lukke øynene? Fordi vi ikke veit? Fordi vi later som vi ikke veit? Ja! Alle disse faktorene spiller inn. Og jeg er på ingen måte noe bedre. Jeg handler på H&M og Cubus, jeg håper ingen har dødd i arbeidet med å produsere mine klær, som jeg kjøper fryktelig billig. Og, jeg tenker som alle andre, at jeg alene får ikke hindret dette – en enorm industri ville ikke lagt merke til om jeg handlet rettferdig. Og, hvor får man egentlig tak i slike klær? Jeg tenker at dette må være opp til politikerne våre, og EU og i resten av verden. Men, da må vi velge de rette politikere. Da må vi legge press på kjedene, som tross alt lever av oss forbrukere. Vi må være villig til å betale mer. Vi må være villig til å kjøpe mindre. Vi må rett og slett være villig til å dele godene våre. Og til syvende og sist – vi må ikke sette prisen på et menneskeliv til hva buksene våre koster. (selv om vi ikke kjenner disse menneskene som dør under produksjonen av de, og de bor i Asia og Sør-Amerika og sånn)

Hvor får man kjøpt rettferdige klær?

Hvilke partier jobber for rettferdig handel?

Hvilke organisasjoner kan man støtte?

 

 

 

 

 

 

 

Reklamer