Stikkord

, , , , , ,

En anekdote er en fortelling om noe som skal underbygge en sak. I debatter brukes den gjerne for å bekrefte, men også like gjerne for å motbevise en sak. Noen ganger er den selvopplevd, og andre ganger «kjenner jeg noen som…». Men, som regel vil en slik anekdote i en debatt ha lite eller ingen verdi, fordi enkeltopplevelser sier ingenting om det objektive fakta. Og selv om den følelsesmessige subjektivt kan være et godt argument – og helt klart et vinnende argument, så bør realistisk sett anekdotens makt være mindre enn den er.

Kommentarfeltene er debattanekdotens beste venn. Der når den ut til mange, og underbygger eller river bort grunnlaget for argumentasjonen. Ta debattene som raser avgårde i mediene om NAV og helsevesenet. Der er det så mange anekdoter om dårlig behandling, skitne rom på sjukehuset, leger som ikke har tid, NAV-ansatte som er respektløse osv osv at bildet kommer skeivt ut. Det faktiske bilde er ikke ille som det blir framstilt, og dermed blir debatten unyttig.

Tenk deg at du har en diskusjon med noen. La oss si dere diskuterer hvem som skylder hvem penger etter en tur på byen. Om vedkommende du diskuterer med sier «Men jeg betaler jo alltid – husker du den gangen i februar, da betalte jeg alt». Og det stemmer forsåvidt at den gangen i februar betalte den andre personen, men det betyr ikke at det alltid er sånn, og om den uttalelsen blir stående som en sannhet for deres forhold så vil diskusjonen være unyttig – og tapt på feil argumenter og grunnlag.

Slik er det også når det kommer til andre ting. NAV, sjukehjem, kvinneklinikken på Haukeland, hvorvidt syklister eller bilister er de som oppfører seg som idioter, vaksinering, akupunktur og så videre og så videre. Lista er lang.

I debatter bør, og skal fakta være det vi forholder oss til. Noe annet er i de fleste diskusjoner urimelig, med mindre man diskuterer følelser etc. Å mene noe om noe man ikke veit noe om basert på hva din nabo har erfart, og dermed ta et besluttningsgrunnlag basert på det, blir feil! Fakta er en så mye bedre fasit å forholde seg til, og å etterstrebe  ha som grunnlag for argumentering.

Så, det kan godt hende du kjenner en fin, allrigth og sympatisk fyr som er parkeringsvakt, eller en kjekk engelskmann, men det betyr ikke at det er sannheten.

Reklamer