Stikkord

, , , , , , ,

Den store sosiale media debatten har i det siste handlet om fotballfrue, kritikerne av fotballfrue, og kritikerne av kritikerne av fotballfrue. Jeg tenkte nå å hive meg inn i dette, som kritiker av kritikerne av kritikerne av fotballfrue. La oss ta dette helt fra starten i en rekapitulasjon på tre punkter over hva som har skjedd:

1. Fotballfrue føder og fire dager senere legger hun ut et bilde av seg sjøl, hvor hun ikke nødvendigvis ser ut som hun har født for fire dager siden.

2. Endel kommer med kritikk av fotballfrue for at hun har lagt ut et bilde av seg sjøl der hun har født for fire dager siden, men ikke ser ut som hun har født for fire dager siden. Kritikerne her sier at det gjør noe med dems selvbilde at hun ser ut som hun gjør. F.eks Suzanne Aabel som skriver at hun føler seg feit fordi fotballfrue har født her.

3. En hel del kommer med motkritikk av av kritikerne i punkt nummer 2 og hevder som jo sant er at fotballfrue ikke kan lastes for jenter/kvinnes syn på seg sjøl, at det er bare noe de selv kan gjøre noe med. F.eks pappabloggen pappahjertet her.

Og det er kritikerne av den siste typen jeg har tenkt til å ta tak i, først og fremst.  Altså de som mener at alle kvinners dårlige selvtillit ene og alene er opp til den aktuelle kvinnen å deale med.» Okey, du har dårlig selvtillit sier du? Så, gjør noe med det da! Begynn å tren, slutt å sutr og ta ansvar for deg sjøl. DU BESTEMMER OVER DEG!» sier denne type folk. Det er jo en lettvindt måte å forklare både psykologi, påvirkning og følelser på.

Vi mennesker blir påvirka av hverandre. Vi blir påvirka av hva vi ser, hva andre sier, deler og hvordan de er. Og, det er hevet over enhver tvil at vi har skapt oss et digitalt samfunn hvor vi deler de bra tingene. På facebook så deler vi hvor mye vi har gått ned, hvor mye vi har trent, når vi kjøper ny bil, bolig, har rydda fint til middag med «de beste folkene». Vi deler selfies av oss sjøl når vi har kjøpt nye ting, pynta oss til fest eller er sammen med vennene våre. Det er opplest og vedtatt av vi er mye lykkeligere på sosiale media enn i virkeligheten. Men, selv om alle veit dette, selv om dette er selvfølgeligheter så virker andres perfekte liv så mye sannere enn våre egne. Fordi vi lar oss påvirke, og lokke og lure. Vi – meg sjøl inkludert- kan ta meg i å forvente av at livet skal være slik som på rosabloggene. Jeg, som i dag veier rundt hundre kilo ser plutselig for meg at fire dager etter jeg har født (når enn det skjer) skal jeg se ut som en supermodell ! (Aint gonna happen!)

Så, motkritikerne av kritikerne av fotballfrues selfies: Det er ikke så enkelt! Det er ikke slik at ingen av oss lar oss påvirke av andre. Da hadde reklamebransjen vært en død bransje. Da hadde mote vært et fremmedord, og vi hadde alle spradet rundt som helt fullstendige induviduelle individer, uten tanke på hva noen andre mente om oss. Vi ville vært veldig nærme anarki om det var slik at ingen kunne påvirke noen andre. Jeg er ikke så sikker på at det hadde vært noe bedre.

bilde123

 

Reklamer