Stikkord

, , , , , , ,

I går presenterte NRK en fordypningsartikkelserie om drap begått av mennesker med alvorlige psykiske lidelser. De ba leserne sine å debatere videre under emneknaggen #psykiatridrapene, og lovte oss oppfølging både på nett, radio og TV.

NRK trakk kjapt tilbake emneknaggen #psykiatridrap fordi de ikke ønsket debatt rundt ordbruken. Ikke fordi de selv mente ordbruken var stigmatiserende for en hel gruppe mennesker, men fordi de ikke ønsket debatt rundt ordbruken. Vel, godt at hele det sosiale media reagerte, når klokkene ikke ringte i redaksjonen til NRK.

Krimredaksjonen har også kommer med en forklaring på hvorfor de har brukt tid og ressurser på saken. Et drap er et drap for mye. Selvsagt! Men, oppnår NRK å minske drapstallene på denne måten? Det som denne kampanjen virker bygd på er emosjonelle historier rundt drapsofferne. Vi skal føle med familiene til de drepte. SELVFØLGELIG gjør vi det. Det skulle bare mangle… Når brennpunkt tok opp temaet for et års tid siden så belyste de også den andre siden, de pårøende til den som drepte fikk også belyst sin sak, noe NRK virker til å glemme helt.

Men, hvorfor hisser jeg meg opp? Slik NRK presenterer det er dette fakta, og en fin bruk av statestikk. Overskriften forteller meg at psykiatriske pasienter er ansvarlige for 50% av alle drap begått i norge de siste ti år. Det er først når jeg leser litt mer, litt nøyere at det kommer fram at psykiatriske pasienter i sin helhet nødvendigvis ikke er overrepresentert som drapsmenn/kvinner, men det henvises til trekanten mellom psykiatri, rus og tidligere voldsproblematikk, og dessuten kjønn. Der ja! Der forsvant ganske mange psykiatriske pasienter, og igjen sitter man med en bitteliten marginal gruppe, som jeg uten å risikere for mye anntar at utover det å ha en tilknyttning til psykiatrien/evnt å få en diagnose i et rettsoppgjør, så kan man finne andre fellestrekk i denne gruppa. Dårlige forhold i oppveksten, svikt fra skole/barnevern, «feil miljø»/»skråplanet», dårlig/ingen hjelp fra spesialisthelsetjenesten, sviktene hjelp fra kommune og NAV (mannen dømt for drapet på  Sigrid Giskegjerde Schjetne bodde i en campingvogn). Det at det finnes en koorelasjon mellom disse drapsmennene og en psykiatrisk diagnose er ikke relevant!

Så, hva prøver NRK på? De veit like godt som noen andre som har satt seg inn i dette at Olsen-utvalget konkluderte med at psykisk syke ikke er noe farligere enn andre. Dette beksriver de også sjøl i en helt egen, meget tørr artikkel om, med oversikt over hvordan de har jobba. Etter å ha redegjort for dette, virker det som de glemmer dette med en gang, og velger bevisst å tåkelegge overskriftene sine, og ha framme faktabokser om psykiske lidelser, og fremme den gamle, men avbektrefta myta om at psykiske syke er farlige! Pass deg for de gale!

De aller fleste som blir drept av psykisk syke, er de psykisk syke selv. NRK presenterer at i snitt blir 10 mennesker drept av psykisk syke hvert år. Ved et raskt googlesøk finner jeg at folkehelseinstituttet har 530 personer som annslaget på selvmord HVERT år i norge. Kjapp hueregning tilsier dermed at 5300 personer og vannvittig mange pårørende er berørte av disse drapstallene. Skrik litt om det NRK. For ganske mange av disse selvdrapene kunne vært forhindret ved bedre tiltak fra samfunnet. (helse/skole/arbeidsgivere/lavterskeltilbud/mindre stigmatisering.) (Og kanskje en potensiell drapsmann favner inn under dette, og også får hjelp). Men, NRK mener kanskje at det ikke er slagkraftig nok. At det ikke setter dagsorden på samme måte. Selvmord er ikke sexy nok for en journalist som får tenning av ordet psykiatridrap! Nå spissformulerer jeg meg, jeg ser det sjøl, men jeg klarer virkelig ikke å skjønne motivet og prioriteringa til NRK. Og, jeg blir ganske frustrert, og kanskje litt usaklig, for;

dette året startet så bra, med statsministeren som snakker om inkludering. Om å ansette folk med hull i CV`en. Men, så river NRK det ned, for hvem vil vel ansette en potensiell drapsmann? Hvem vil ha en leieboer som har en diagnose? Hvem vil at datteren skal gifte seg med en tidligere psykiatrisk pasient? De kan jo drepe når som helst!

Eller?

Reklamer