Stikkord

, , , ,

– Ville du sagt du er feminist? Spurte jeg min samboer om i går kveld.

– Nei, det vil jeg ikke si. Jeg er for likestilling mellom kjønnene, men feminist? Nei, det er jeg nok ikke. Svarte han.

Og, er ikke det synd? At feminisme for en mannlig vernepleier har en negativ klang. At noe som er så viktig, både for kvinner og menn i norge, men også i et globalt perspektiv, er blitt noe folk ikke identifiserer seg med.

Når de flotte kreftdamene lagde en video hvor de danset og viste fram arrene sine, og satte fokus på en viktig sak, da hylte feministine opp! Hvorfor? Damene så for bra ut? De fremmet spiseforstyrrelse, og spilte på sex, og det var ikke måte på hva de skulle få skylda for. Og da kvir jeg meg litt jeg også for å stille meg i feministhjørnet. Eller surmushjørnet.

For meg er feminisme kjønnslikestilling. For meg er kjønnslikestilling at alle mulighetene ligger åpne for alle mennesker. Og at ingen sier «Nei, det kan du ikke gjøre fordi du er *kjønn*. For meg er det feminisme å kunne velge. Den norske økonomien tillater en del kvinner å være hjemme med barna sine i småbarnsalderen. Da begynner hylekoret igjen! Da skriker feministene opp! Kvinner har jobbet for lenge for likestilling til at noen kan få bestemme sjæl at de vil være hjemme med barna! HÆ?!

Kvinnesaken drukner i usakelighet. Det gjør at de kjempeviktige tingene som å sette fokus på vold mot kvinner, mot kroppspress i begge leire, mot å møte motstand om du velger noe som ikke «stemmer» med kjønnet ditt.

Sesilie Bjørdal, fotoredaktør i Studvest som jeg jobber i har skrevet en fantastisk og nå godt lest tekst som heter «Meir kvardagspupp«, og i går lekte jeg meg med teksten og oversatte den til «gutt» – til «Mer hverdagspikk», og bytta ut pupp med pikk. På et sted i teksten er ordet feminisme nevnt, og jeg oversatte det til maskulinisme.

Ikke fordi en gutt ikke kan være feminist. For det kan han. Jeg har bare inntrykk av at han ikke vil. Fordi det bildet av feminister mange har på netthinna er bråkete, usakelige sure damer som sutrer over uvesentligheter.

For meg er feminisme valgfrihet. Frihet til å velge å være hjemme med barna, eller spille på sex i en reklame for kreftsaka. Frihet til å ha strikkedilla og penis samtidig. Og jeg blir forbanna for at surmusene eier begrepet feminisme og gir det en negativ klang. Feministpolitiet som kjefter på damer som tar egne valg, som ikke faller inn under termen «politisk korrekt» har jeg som du nå helt sikkert har skjønt, ikke mye til overs for.

WIN_20141019_145101

Reklamer